A sportok szerelmeseinek bizony nem egyszerű a nyári időszak. Nemcsak a meleg miatti fokozott folyadékpótlásra kell figyelni, hanem az UV-sugárzás ellen is fel kell készülni.

A nyári hőségben óvnunk kell a bőrünket, a szemünket a káros UV sugárzástól, hogy elkerüljük a későbbi kellemetlen tüneteket, amelyek a kisebb leégéstől a komolyabb bőrproblémákig terjedhetnek.

Mit tehetünk nyáron bőrünk védelme érdekében?

Arról már talán hallottál, hogy a napégés nem más, mint egyfajta sugárzás hatására előálló égési sérülés, ami az élő szöveten jelentkezik az ultraibolya, vagyis UV-sugárzás hatására.

Ha sokat futsz, kerékpározol, edzel a szabadban, az első lépés, amit bőröd védelme érdekében megtehetsz, hogy már edzés előtt bekened magad naptejjel.

Ha pedig hosszabb ideig tervezel a szabadban edzeni, akkor magaddal kell vinned a napvédő krémet.

Mivel az izzadás hatására is csökkenhet a naptej bőrödet védő képessége, érdemes 2 óránként újra bekenned magad, hogy megújítsd a védelmet.

Ha erre odafigyelsz, máris sokat tettél a bőröd védelméért, és elkerülheted a leégéssel járó kellemetlen tüneteket, mint például a vörös bőrt, a viszketést, vagy a hámló bőrt.

Talán kevésbé ismert tény, de egy súlyos leégés esetén akár kiütések, láz, vagy hidegrázás is jelentkezhet, így nem érdemes elbliccelni ezt a rendkívül gyors és egyszerű tippet: figyelj a naptej használatára!

Így védd ki az UV sugarakat

Mit tehetsz még a naptej használatán kívül?

A ruházat, különösen a sapkák, kalapok rendkívül hatásosak a bőr védelmében.

Lényegében minden anyag biztosít valamilyen védelmet az UV-sugarak ellen, de a mérhetően komolyabb védelmet biztosító ruhák ultraviola védelem fokozat (UPF – Ultraviolet Proof Factor) értékkel vannak ellátva.

Szerencsére egyre több sport- és túraruházaton láthatod az UPF besorolást.

De mit jelent ez a besorolás és milyen értéket érdemes figyelned?

Az UPF érték 15 (jó) és 50+ (kiváló) közötti értékek között mozoghat, így ha UV védelemmel ellátott sportruházatot keresel, már tudod, hogy ami 50-hez közeli értéket mutat, az kiváló védelmet biztosít a bőrödnek a nyári edzések alatt is.

A megfelelő sportruházat kiválasztásakor ne feledkezz meg a szemed védelméről sem.

A szemüveglencse sötétsége ugyan nem befolyásolja az UV sugarak szűrését, de segít kiszűrni a magas energiájú fényeket, amiktől szintén érdemes védeni a szemet.

Ha biztosra akarsz menni, válassz az edzéshez is UV szűrős szemüveget.

Hol kell különösen óvatosnak lenned nyáron?

A visszatükröződő felületek növelik az UV sugárzásnak való kitettséget, ezért magas hegyek közelében és vízpart mellett még inkább figyelned kell az UV védelemre.

Ha pedig a legmelegebb napokon inkább egy klímás edzőteremben hódolnál a mozgás iránti szenvedélyednek, akkor válogass kedvedre elfogadóhelyeink közül, mert Sportkártyásként már közel 400 helyen sportolhatsz:

▶️ http://bit.ly/31zWS2L

Forrás: MTI

Kategória: Egyéb