A mai világban egyre jellemzőbb a kisgyermekekre, hogy sportolás helyett inkább otthon a négy fal között ülnek, tévét néznek, játszanak a virtuális világban. A nyári szünetben sok szülő küzd azzal, hogy gyermekét rávegye a kimozdulásra, a sportolásra. Az alábbiakban mutatunk pár trükköt, amely ugyan közvetetten, de segít a mozgásra való nevelésben!

Éreztesd a felelősséget!

Fontos már gyermekkorban kiépíteni a felelősségtudatot. Ehhez pedig az kell, hogy ha néha nehezünkre is esik, legyünk kicsit szigorúbbak. 

A kiadott feladatot igenis végezze el időben a gyermek. Nyilván nem kell nagyon nyomasztanunk őket, viszont ha érzik, hogy fontos, hogy időre elvégezzék a feladatot, akár a munkakedvüket is meghozhatjuk.

Ugyanez igaz a sportra is. Ha beépítjük a gyermek napirendjébe, előbb-utóbb felépül benne a felelősségtudat a részvétellel kapcsolatban.

Engedd, hogy önálló legyen!

A gyermekek mindig arra vágynak, hogy a felnőttek életét élhessék. Ehhez hozzátartozik az, hogy büszkeséggel tölti el őket, ha egy feladatot önállóan végezhetnek el, legyen az akár egy szendvics elkészítése, vagy egy felöltözés. A sportban ez később nagy előnyt jelenthet neki, hiszen ezáltal motiváltabb lehet az élet más területein.

Környezet megválasztása

Fontos, hogy gyermekünk olyan környezetben legyen, ahol korrekt módon tud versenyezni a társaival, akár sportról, akár a tanulmányokról van szó. Ha gyermekünk messze túl-vagy alulteljesít, az rendkívül rossz hatással lesz a motiváltságára. 

Első esetben nem motivált, hiszen így is jobb a többieknél, utóbbi esetben pedig a rendszeres kudarcok hatására elmúlhat a motiváltság.

Lelkesedj!

Akármilyen kis sikerről is van szó, fontos hogy olyan lelkesedéssel fogadjuk, ahogy a gyermekünktől szeretnénk látni a saját munkája iránt. A pozitív megerősítés elengedhetetlen része a motiváltság felépítésének.

Mutass példát!

Ha az egész család aktív életet él, sportol és keresi a kihívásokat az életben, akkor a gyermek is jó példát lát otthon, és könnyebben él majd aktív életmódot ő maga is. Csupán a megfelelő sport kiválasztása, és a támogatás a szülői feladatunk.

Tanítsd meg, hogyan kezelje a sikert!

Fontos, hogy gyermekünk érezze, hogy a sikerei milyen hatással lehetnek a jövőjére. Éreztessük vele, hogy a kis lépések hozzájárulnak a nagyobb célok eléréséhez. 

Fogadja el a kudarcot!

Versenyhelyzetben, és különösen a sportban létfontosságú, hogy kezelni tudjuk a kudarcot. A bukástól való szorongás kihathat a motivációnkra. Beszélgessünk gyermekünkkel az ilyen esetekről, ezek kezeléséről,  mondjuk el, hogy ez csak egy újabb lehetőség a fejlődésre és a bizonyításra.

Ha pedig szeretnétek egy kicsit magatokra is időt szánni, nézzetek körül 400 elfogadóhelyünk között, biztosan megtaláljátok a megfelelőt:

http://bit.ly/2XCrf5y


Kategória: Egyéb