Vannak, akik ódzkodnak a fehérjeporoktól, de akadnak olyanok is, akik elvileg nem találnak kivetnivalót bennük, de nem bírják fogyasztani őket: vagy irritálja az emésztésüket (még a laktózmentes változat is), vagy táskásodik a szemük tőle. Nos, nekik sem kell aggódniuk, kiegyensúlyozott táplálkozással be tudnak vinni annyi fehérjét, amennyi egy eltökélt amatőr sportolónak kell.

Ami engem illet, én nem tudok fehérjeporokat és fehérjeszeleteket fogyasztani, ezért inkább arra törekszem, hogy az étkezéseim által biztosítsam a megfelelő fehérjebevitelt. Ügyelek arra, hogy a biológiailag jól hasznosuló fehérjéket vigyek be – ezek az állati fehérjék –, és azok se egysíkúak, hanem lehetőleg minél változatosabbak legyenek. Vagyis nem limitálom le a fehérjefogyasztásomat csirkemellere és tojásra, bátran eszem marhahúst és olykor disznóhúst is, a hal pedig rendszeresen szerepel az étrendemben.

Fontos tudni, hogy a növényi fehérjeforrások aminosav profilja nem teljes, vagyis egy növényből sosem lehet az összes esszenciális aminosavat bevinni – az esszenciális aminosavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani –, erre növényi táplálékból csak akkor van lehetőség, ha több élelmiszerből állítjuk össze az esszenciális aminosavak „listáját” (ezt hívjuk komplettálásnak), ami egyfelől bonyolult művelet, másfelől a fehérjében gazdag növényi élelmiszerek szénhidrátban is gazdagok.

Az alábbiakban felsoroljuk a magas, közepes és alacsony fehérjetartalmú élelmiszereket, amelyek közül még az alacsony kategóriába tartozókat is érdemes fogyasztani, hiszen azokban van még jelentős fehérje, az elhanyagolható fehérjetartalmú élelmiszerek azok, amelyek ebből a szempontból nem jöhetnek szóba, de azokkal nem foglalkozunk most.

A táblázatba nem vettük figyelembe az élelmiszerek kalóriatartalmát – amire a fent utaltunk a növényi fehérjéknél –, egyes termékeknél ugyanis a magas fehérjetartalmat magas kalóriatartalom is kíséri, de mivel mi nem versenyzők vagyunk, ezért úgy gondoljuk, hogy ez a szempont – ebben az esetben – nem elsődleges:

  • Magas fehérjetartalom: tojás, csirkehús, sovány sertéshús, gépsonka, borjú- és marhamáj, hekk, szardínia, tonhal, földimogyoró, mandula, mogyoró, mák, tökmag, óvári sajt, ementáli sajt, szója, szárazbab, sárgaborsó, lencse.
  • Közepes fehérjetartalom: kacsahús, marhaús, közepesen zsíros sertéshús, füstölt sonka, sertésmáj, busa, dió, napraforgó, durumtészta, tehéntúró, zabpehely.
  • Alacsony fehérjetartalom: csiperke, vargánya, kukoricaliszt, búzadara, zöldborsó.
Kategória: Egyéb